آموزش تعمیرات موبایل : آشنایی با قطعات : از آنجا که اکثر دوستان تحصیلات آکادمیک و مرتبط با الکترونیک نداشته و به صورت تجربی وارد این حرفه شده اند لذا دانستن جزییات و مسایل تئوری نمی تواند خیلی واقع بینانه باشد و نمیتوان آن را از همه توقع داشت. به همین خاطر سعی شده است نکات اساسی و کلیدی که راهگشای فهم نقشه باشد را ارایه می دهیم.
-
آموزش تعمیرات موبایل : مقاومت
مقاومتها به عنوان بخشی از شبکههای الکتریکی بکار میروند و در علم میکرو الکترونیک و ابزارهای نیمه هادی شرکت دارند. اندازه گیری دقیق یک مقاومت بصورت نسبت ولتاژ به جریان است و واحد آن در دستگاه SI، اهم است. یک عنصر دارای مقاومت 1 اهم است اگر یک ولتاژ 1 ولتی دو سر عنصر منجر به یک جریان 1 آمپر شود که معادل جریان یک کولن بار الکتریکی (تقریبا 6.242506 X 10 18 الکترون) در ثانیه در جهت مخالف است.
یک جسم فیزیکی نوعی مقاومت است. اکثر فلزات، مواد هادی هستند و در برابر جریان الکتریسته مقاومت کمی دارند. بدن انسان ، یک تکه پلاستیک ، یا حتی یک خلا دارای مقاومتهایی هستند که قابل اندازه گیری است. موادی که دارای مقاومتهای بسیار بالایی هستند عایق نامیده میشوند.
عبور جریان الکتریکی از هادی ها از بسیاری جهات شبیه عبور گاز از یک لوله است . اگر این لوله پر از پشم فلزی یا ماده مختلط مانع عبور مولکولهای گاز می شوند . حال می خواهیم ببینیم که مقاومت هادی ها به غیر از جنس فلز به چه عواملی دیگری بستگی دارد .
آموزش تعمیر موبایل : تاثیر سطح مقطع بر مقاومت الکتریکی
تمام مواد در برابر عبور جریان از خود مقاومتی نشان می دهند و بسته به نوع ماده میزان این مقاومت مختلف است.بر همین اساس قطعه ای به نام مقاومت ساخته شده است .مقاومت ها انواع متفاوتی دارند و عملکرد آنها در مدار بیشتر تنظیم و تقسیم جریان و ولتاژ و محافظت ازبخش هایی از مدار است.
مقاومت را با R نشان می دهند و واحد اندازه گیری آن اهم (Ω)است.
مقاومت ها در رنج های مختلف از صفر تا ده مگا اهم می سازند و بنابر مورد استفاده در مدارها به کار می برند. معمولا برای خواندن مقاومت ها از پیشوندهایی مثل کیلو (K )و مگا ( M) استفاده می شود. مثال :
1k Ω =1000 Ω
1M Ω= 1000000 Ω
برخی از مقاومتها بلند و نازک هستند و ماده مقاوم حقیقی در وسط آنها قرار دارد و یک پایه هادی در هر انتهای آن نصب شده است. به این مقاومت بسته محوری گفته میشود. تصویر سمت راست یک ردیف از مقاومتهایی را نشان میدهد که عموما در یک بسته بندی قرار داده میشوند. مقاومتهای استفاده شده در کامپیوترها و دیگر وسایل ، نوعا خیلی کوچکتراند و اغلب در بستههای با پایه سطحی (فن آوری پایه سطحی) بدون سیمهای رابط بکار میروند. مقاومتهای با توان بالاتر را در بستههای محکمتری قرار میدهند و بگونهای طراحی شدهاند که گرما را بطور موثری از بین ببرند، اما تمامی آنها دارای همان ساختار قبلی مقاومتها هستند.
مقاومت هر جسمی به الکترونهای آزاد آن بستگی دارد . پس یک هادی خوب باید به مقدار کافی الکترون آزاد داشته باشد تا جریان الکتریکی با چندین آمپر بتواند از آن عبور کند .
بنا بر این طبق شکل هرگاه پهنای فلز افزایش یابد ، در حقیقت سطح مقطع زیادتر و در نتیجه ، مقاومت کم تر می شود . پس سطح مقطع عکس مقاومت عمل می کند
آموزش تعمیرات موبایل – تاثیر طول هادی بر مقاومت الکتریکی :
شاید تصور کنید که با افزایش طول هادی عبور جریان راحت تر می شود ولی چنین نیست . اگر چه در یک قطعه مسیر بلند تر تعداد بیشتری الکترون آزاد وجود دارد ولی الکترونهای آزاد اضافی در طول سیم ، در اندازه گیری جریان الکتریکی داخل نمی شود . در واقع هر طول معین از هادی ، مقدار معینی مقاومت دارد و هر چه سیم طویل تر باشد ، مقاومت بهتر می شود .
کاربرد مقاومت های الکتریکی
مقاومت های اهمی برای اضافه کردن مقاومت مدارهای الکتریکی به کار می روند . در حقیقت ، آنها اجسامی هستند که در مقابل عبور جریان مقاومت زیادی از خود نشان می دهند . موادی که غالباٌ در مقاومت ها به کار می روند عبارتند از کربن ، آلیاژ مخصوص از فلزاتی از قبیل نیکروم ، کنستانتان و منگانان . مقاومت اهمی را طوری به مدار می بندیم که جریان همان طور که از بار الکتریکی و منبع ولتاژ عبور می کند ، از آن هم بگذرد . در این صورت مقاومت کل مدار مجموع مقاومت های بار الکتریکی ، منبع ولتاژ ، سیم های رابط و مقاومت اهمی است . توجه داشته باشید که فقط با اضافه کردن یک مقاومت اهمی مناسب به مدار می توان مقاومت کل مدار را به اندازه ی دلخواه تغییر داد .
آموزش تعمیرات مولایل – انواع مقاومت ها
1- مقاومت های ترکیبی
2- مقاومت های سیم پیچی
3- مقاومت های لایه ای
درصد خطا و توان
برای یک مقاوت علاوه بر مقدار ، دو فاکتور مهم دیگر نیز وجود دارد که عبارتند از درصد خطا (تلورانس) و توان
ولتاژ باعث حركت الكترونها ميشود كه حركت الكترونها همان جريان ميباشد. در منابع تغذيه يك مقاومت داخلي وجود دارد كه باعث ميشود در هنگام تغذيه نمودن يك مصرف كننده ولتاژ منبع تغذيه كاهش يابد پس قدرت يك منبع تغذيه به دو عامل بستگي دارد يكي ولتاژش و ديگري مقاومت داخلي اش . از آنجا که مقدار یک مقاومت همواره یک مقدار ایده آل است و در واقعیت این مقدار تحت تاثی عوامل خارجی چون دما و … می باشد لذا یک مقاومت همواره مقدار کاملا ثابتی ندارد و ممکن است بسته به دقت آن کمی بالاتر یا پایینتر از مقدار ایده آل خود باشد.این درصد خطا باید در طراحی مدار در نظر گرفته شود. امروزه مقاومت هایی ساخته می شوند که درصد خطای بسیار کمی دارند و از دقت بالایی برخوردار هستند.فاکتور مهم دیگر برای یک مقاومت توان آن مقاومت است .وقتی جریان الکتریکی از مقاومت عبور می کند گرما تولید می شود.هر چقدر شدت جریان عبوری از یک مقاومت بیشتر باشد حرارت تولیدی نیز بیشتر می شود.در صورتی که حرارت تولیدی از مقدار معینی بیشتر شود مقاومت آسیب خواهد دید.به همین علت است که برای گرم شدن مقاومت محدودیت در نظر می گیرند.مقدار حد مجاز برای گرم شدن مقاومت را با مقدار توان مجاز مقاومت بیان می کنند.مقدار توان الکتریکی تلف شده در مقاومت هرگز نباید ببیشتر از مقدارمجاز آن شود.توان مقاومت ها بستگی به ابعاد آنها دارد.هر چقدر یک مقاومت بزرگتر باشد توان آن هم بیشتر خواهد بود.
مقاومت ثابت:
مقاومتی که اندازه ی آن ثابت بوده و عملکرد یگانه ای در مدار دارد را مقاومت ثابت می گویند .مقاومت های ثابت انواع و اقسام گوناگونی دارند که مشهورترین نوع آنها مقاومت های کربنی هستند.مقاومت های ثابت استفاده شده در موبایل ها از نوع SMD می باشند. SMD به معنی قطعات نصب شونده در سطح است (Surface Mounted Device)
هر مقاومت مقدارمشخصی اهم دارد.چون مقاومت های به کار رفته در موبایل به قدری ریز هستند که امکان ثبت هیچ گونه نوشته و یا اثر قابل رویت بر روی آنها نیست لذا برای پی بردن به اندازه ی هر مقاومت تنها راه ممکن اندازه گیری آن در خارج از مدار و با استفاده از نقشه مربوطه می باشد.
مقاومت متغیر :
مقاومت های متغیر به مقاومت هایی اطلاق می شود که مقدارشان ثابت نبوده و قابل تغییر می باشد. در مدارهای الکترونیکی از مقاومت متغیر به عنوان کنترل حجم صدا ( ولوم) یا سایر کنترلها استفاده میشود. مقاومت متغیر دارای سه پایه است که به مدار متصل میشود. هنگامی که به عنوان تنظیم کنند ه جریان در مدار به کار میرود فقط از پایه وسط و یکی از پایههای طرفین استفاده میشود. با تغییر محور مقاومت متغیر ، مقدار مقاومت تغییر میکند. مقاومت های متغیر به صورت زیر تقسیم بندی می شوند:
1-قابل تنظیم : الف- پتانسیومتر ب- رئوستا
2-وابسته تابع:
الف- تابع حرارت TDR : مقاومتی که مقدار آن بسته به دمای محیط تغییر می کند.
الف-1- PTC مقاومت حرارتی ضریب مثبت: با افزایش دمای محیط مقدار مقاومت زیاد می شود.
الف-2- NTC مقاومت حرارتی ضریب منفی: با افزایش دمای محیط مقدار مقاومت کم می شود.
ب- تابع نور LDR : مقدار این مقاومت متناسب با نور تابیده شده به آن تغییر می کند.
ج- تابع ولتاژVDR : مقدار مقاومت بسته به ولتاژ دو سر آن تغییر می کند . اگر مقدار ولتاژ از حدی بیشتر شود مقاومت اتصال کوتاه می کند.