گوشی های هوشمند به یکی از دستگاه های ضروری ما در عصر رایانه ای تبدیل شده اند. شرکت های مختلفی در حال رقابت هستند تا گوشی هایی را ارائه دهند که طراحی، ویژگی، دوربین، کیفیت صفحه نمایش و عمر باتری کاربر پسندی داشته باشند. گوشی موبایل دارای قطعات مختلفی است که هر کدام ویژگی ها و عملکرد منحصر به فرد خود را دارند. اطلاعات کافی درباره ی هر کدام از این قطعات می تواند به شما کمک کند تا به هنگام خرید گوشی سر در گم نشوید و آگاهی های لازم را داشته باشید. بدیهی ترین اجزای گوشی هوشمند، نمایشگر گوشی است. نمایشگر یا Display، که در گوشی های هوشمند و تبلت ها به کار برده می شود وظیفه ی تبدیل دیتای دریافتی از ماربرد به تصویر را بر عهده دارد که از یک دستگاه خروجی می باشد.
در ابتدای ورود اسمارت فون ها، تنها کاربردی که داشتند نشان دادن شماره ی مخاطب بود. اما با وجود پیشرفت هایی چشم گیری که در فناوری موبایل صورت گرفته، ویژگی هایی مانند رزولوشن، تراکم و قابلیت لمسی به آن اضافه شده است. این نمایشگرها می توانند با استفاده از یک لایه ی لمسی حساس، متون شفاف، تصاویر با کیفیت را نشان دهند. برای ساخت نمایشگرهای بی عیب و نقص از تکنولوژی های زیادی استفاده شده است که هر کدام مناسب گوشی های بالارده و یا پایین رده هستند. از فناوری های زیادی برای ساخت نمایشگر یک گوشی استفاده می شود که برای درک هر کدام لازم است تا آن ها را بشناسید. ما در این مقاله سعی داریم تمام مشخصات فنی نمایشگر را بررسی کنیم و شما می توانید با مطالعه این متن از ویژگی های نمایشگر خود مطلع شوید. همچنین آسیب دیدگی های ال سی دی را بررسی کنیم تا در صورت مواجه با هر کدام چه عملکردی را انجام دهید.
نمایشگر از چه قطعاتی تشکیل شده است؟
نمایشگر که رابط بین سخت افزار و کاربر است از چند قطعه ی اصلی تشکیل شده که هر کدام وظایف منحصر به فرد خود را دارند. اسمبلی ال سی دی گوشی را پنج قطعه ی، شیشه یا گلس، تاچ یا دیجیتایزر، ال سی دی، صفحه نور پس زمینه و قاب تاچ اسکرین تشکیل می دهد. اگر ال سی دی شما بنا به هر دلیلی آسیب ببیند، تاچ و ال سی دی تنها قطعاتی نیستند که تعویض می شوند. در بعضی از مواقع هم اگر آسیب دیدگی زیاد باشد، کل ال سی دی تعویض می شود. هر کدام از این پنج قطعه که در فریم ال سی دی قرار گرفته اند بسیار ظریف هستند و ضخامت آن ها در حد چند میلی متر است.
- گلس روی ال سی دی : گلس لایه ی شیشه ای بسیار نازکی است که بر روی نمایشگر قرار می گیرد و از آن در برابر ضربه خوردگی مراقبت می کند. این قطعه از بر خورد مستقیم دست با تاچ جلوگیری می کند. امروزه در اسمارت فون ها از گلس گوریلا گلس استفاده می شود که توسط شرکت کورینگ ساخته و توسعه داده شده است. این شیشه با وزن سبک و ضخامت 0.4 میلی متر طراحی و تولید شده است. به یاد داشته باشید این قطعه با لایه محافظی که بعدا توسط تعمیرکار روی ال سی دی قرار داده می شود متفاوت است. در صورت شکستگی گلس، بر روی عملکرد ال سی دی و تاچ هیچ مشکلی پیش نمی آید و فقط زیبایی ظاهری دستگاه آسیب می بیند.
- تاچ یا دیجیتایزر: لایه بعد از گلس، را تاچ به خود تخصیص داده است. تاچ لایه ی شفافی است که از پلاستیک ساخته شده و بسیار هم نازک است. این قطعه سیگنال های لمس را می خواند و آن را به واحد پردازشگر منتقل می کند. این قطعه شامل یک فلت می شود که روی سوکت اختصاصی که در مادربرد گوشی برای آن در نظر گرفته شده نصب میشود. نمایشگرهای لمسی این امکان را به کاربر می دهند تا بدون استفاده از هیچ وسیله ی ورودی، با آنچه در نمایشگر نمایش داده می شود تعامل داشته باشد. برخی از این نمایشگر ها با انگشت و برخی دیگر با قلم مخصوص کنترل می شوند.
- ال سی دی: زیر تاچ، ال سی دی قرار گرفته که وظیفه ی نمایش محتوا را بر عهده دارد. ال سی دی یک فلت اختصاصی دارد که مستقیما روی برد اصلی گوشی نصب می شود. ال سی ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. در صورتی آسیب دیدگی ال سی دی، روی نمایشگر لکه های تیره دیده می شود و یا ممکن است روی نمایشگر نتوانید چیزی را مشاهده کنید. برای تعویض این قطعه نیاز به باز شدن گوشی می باشد.
- لایه نور پس زمینه: نوعی نور پردازی است که فقط در نمایشگرهای کریستال مایع (LCD) استفاده می شود. زیرا ال سی دی ها از خود نوری تولید نمی کنند و به همین دلیل به نور پس زمینه نیاز دارند. چراغ های نور پردازی که در جلوی ال سی دی قرار گرفته اند، نمایشگر را از یک طرف یا پشت صفحه نمایش روشن می کنند. از نور های پشتی برای افزایش خوانایی در شرایط کم نور دستگاه هایی مانند ساعت مچی، موبایل و رایانه استفاده می شود. به طور کلی این پنل باعث می شود که محتوای تولید شده در نمایشگر دیده شود.
- فریم ال سی دی: فریم ال سی دی آخرین قطعه ی نمایشگر است و تمامی قطعات ال سی دی، تاچ، گلس و نور پس زمینه درون آن جای گرفته اند. آسیب دیدگی فریم ال سی دی ممکن است بر اثر اتصالات داخلی و یا ضربه خوردن باشد. اختلال در این قطعه موجب آسیب دیدن دیگر قطعات ال سی دی می شود.
انواع نمایشگر گوشی
انواع مختلفی از نمایشگر ها وجود دارد که امروزه در گوشی های هوشمند به کار برده می شوند. تکنولوژی های مختلفی در ساخت هر کدام از آنها استفاده می شود که کاربر پسند باشند. در گذشته ما شاهد نمایشگرهایی بودیم که سیاه و سفید بودند اما امروزه نمایشگرهای با وضوح 4K و به صورت تا شدنی در گوشی ها به کار برده می شوند. در کیفیت ساخت نمایشگرها هیچ رقابتی وجود نداشته اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی ما شاهد نمایشگر هایی هستیم که هر کدام ویژگی های خاص و منحصر به فردی دارند. نمایشگرها به طور مستقیم با چشم ها و بینایی افراد ارتباط دارند و موجب خستگی و قرمزی چشم می شوند. استفاده از گوشی با ال سی دی مناسب کار دشواری نیست و شما می توانید با مطالعه ی این قسمت، بر اساس نیاز خود بهترین انتخاب را داشته باشید.
صفحه نمایش LCD چگونه کار می کند؟
Liquid Crystal Display یا LCD فناوری است که امکان تولید گوشی با نمایشگر های باریک و کم ضخامت را فراهم کرده است. این نمایشگرها مصرف انرژی بهینه ای دارند و بر اساس پدیده سد نور کار می کنند. کریستال مایع در این نمایشگر ها از یک نوع نور پس زمینه برخوردار است که می تواند توسط یک بازتاب کننده و یا LED فراهم شود. با استفاده از این نور، تصویر روی نمایشگر نشان داده می شود که توسط کاربر قابل نمایش است. این نور از چند فیلتر عمودی و افقی عبور می کند و میزان روشنایی هر پیکسل را تایین می کند. استفاده ار نور پس زمینه موجب بیشتر شدن ضخامت ال سی دی موبایل می شود اما در نهایت موجب طبیعی تر شدن رنگ ها و واضح شدن تصاویر می شود.
معایب نمایشگرهای LCD گوشی :
- زاویه دید کم: یکی از مهم ترین معایب این نمایشگر به شمار می رود. موجب می شود هنگامی که زیر نورخورشید از گوشی استفاده می کنید تصاویر مات و یا فاقد رنگ هستند. تنها زاویه دید مناسب برای این نمایشگر ها از روبه رو است.
- اغلب به استفاده از رنگ های قرمز تمایل دارند و تنوع رنگی زیادی ندارند.
- دقت رنگ سفید در این نمایشگر ها به سفید تمایل دارد.
مزایای نمایشگر LCD گوشی :
- طبیعی بودن رنگ ها و واضح شدن تصاویر
- هزینه ی ساخت پایین
- بهره مندی از استانداردهای FBG
صفحه نمایش TFT چگونه کار می کند؟
TFT که مخفف عبارت Thin Film Transistor می باشد از ارزان ترین و به صرفه ترین نمایشگرهای موجود در بازار به شمار می رود. این قطعه به گونه ای طراحی شده است که پیکسل ها به طور عمودی و افقی در کنار هم قرار گرفته اند. هر پیکسل به یک خازن و یک ترازیستور متصل شده است. به همین جهت پیکسل ها به طور مجزا و جداگانه روشن می شوند. وضوح تصویر این نمایشگرها در سطح قابل قبولی است و با توجه به هزینه ای که پرداخت می شود کیفیت بالایی را در اختیار کاربر قرار می دهد. اگر از کنار به نمایشگر این گوشی ها نگاه کنید، صفحه نمایشگر تیره به نظر می رسد. نمایشگرهای TFT نوردهی بهتری دارند به همین دلیل مصرف باتری در این گوشی ها بیشتر است. البته با وجود فناوری های جدید، ضخامت لایه کاهش و در نتیجه محدودیت زاویه دید نیز کمتر شده است. از این شیوه در گوشی هایی مانند Galaxy Ace و Galaxy Gio بهره گرفته شده است. از این نمایشگر اغلب در گوشی های پایین رده استفاده که می شود که امروزه هم منسوخ شده است.
معایب صفحه نمایش TFT :
- کم بودن زاویه دید، زیرا نور در یک کانال باریک عبور می کند و بهترین مسیر در کانال را نشان می دهد.
- در زیر نور آفتاب کیفیت بسیار پایینی دارد
- بازتاب نور زیاد
- مصرف انرژی بالا
مزایای صفحه نمایش TFT:
صفحه نمایش IPS LCD چگونه کار می کند؟
فناوری های به کار برده شده در نمایشگرهای LCD قابلیت این را ندارند که در زوایای دید وسیع، کیفیت رنگ و تصویر را حفظ کنند. به همین دلیل نمایشگر های پیشرفته IPS LCD به بازار معرفی شدند که این مشکلات را تا حد زیادی رفع شده است. این نمایشگرها می توانند جهت مولکولهای کریستال مایع را که در بین زیرلایه های شیشه ای قرار دارند، تغییر می دهد و آن ها را مرتب می کند. در نتیجه موجب می شود زاویه دید بیشتر شود و تولید رنگ در این نمایشگرها به میزان قابل توجهی بهبود یابد. در طی این سالها نمایشگرهای IPS LCD به رشد و ارتقاء بازار گوشی های هوشمند بسیار کمک کرده اند و بیشتر گوشی ها از این نمایشگر ها بهره می برند.
صفحه نمایش IPS LCD در بین گوشی های هوشمند بسیار محبوب است و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. این نمایشگرها برتری خیلی بیشتری نسبت به TFT دارند و از مهم ترین تفاوت آن ها می توان به وضوح بالا، کیفیت رنگ ثابت و عالی، زاویه دید بیشتر و مصرف انرژی کمتر اشاره کرد. از پنل IPS بیشتر در گوشی های بالا رده استفاده می شود زیرا هزینه ی ساخت بالای دارند. این نمایشگر ها در تولید رنگ مشکلی بسیار ضعیف هستند و رنگ تولید شده شباهت بیشتری به خاکستری دارد. تمامی پیکسل ها در اینگونه نمایشگرها، زمانیکه گوشی روشن است از نور پس زمینه بهره می بردند. پیکسل های مشکی از این قاعده جدا نیستند که باعث می شود کنتراست و نمایش رنگ مشکی در این نمایشگرها تا حدی دچار مشکل شود.
معایب صفحه نمایش IPS LCD:
- هزینه ی ساخت بالا
- ضعف در تولید رنگ مشکلی
مزایای صفحه نمایش IPS LCD:
- زاویه دید بازتر
- کیفیت رنگ و وضوح بالا
- مصرف باتری پایین
صفحه نمایش LTPS LCD چگونه کار می کند؟
LTPS LCD که مخفف (LCD Low-Temperature PolySilicon) است، نوع دیگر نمایشگرهای LCD به شمار می رود. برای ساخت این نمایشگرها جهت تولید رنگی مطلوب، از ماده سیلیکون یکنواخت بهره گرفته شده است. زیرا بردهای الکترونیکی پیچیده هستند و با جریان بالایی که دارند به راحتی با این مواد کنار می آیند. این کار موجب کاهش وضوح نمایشگر و افزایش دما می شود. به همین جهت پلی سیلیکون بر سر جای سیلیکون آمورف می آید تا این مشکل حل شود. در نتیجه ما در این نمایشگر با وضوح بالا و دمایی مناسب شاهد هستیم. این نمایشگر ها در مقایسه با LCD های نسل اول از تراکم پیکسلی بالاتر، وضوح بهتر و انرژی مصرفی کمتری بهره مند هستند. زاویه دید افقی و عمودی در این نمایشگر ها به 170 درجه می رسد و زمان پاسخ گویی آن حدود 12ms می باشد.
معایب صفحه نمایش LTPS LCD:
- استحکام کمتر در مقایسه با IPS LCD
مزایای صفحه نمایش LTPS LCD:
- نرخ به روز رسانی بالا
- هزینه ساخت پایین
- رزولوشن بالا
صفحه نمایش های LED
حال به معرفی نمایشگر های LED می رسیم که به نسبت دیگر نمایشگرهایی که معرفی کردیم هزینه ی ساخت بالاتری دارند. این نمایشگرها از کیفیت رنگ بالایی بهره می برند و همچنین مصرف باتری پایینی دارند. LED که مخفف Light-Emitting Diodes می باشد مدت زمان زیادی نیست که بازار وارد شده، اما در همین مدت زمان کوتاه توانسته جایگاه ویژه ای را کسب کند. در این نمایشگرها، بک لایت بر کیفیت و درخشندگی تصویرها اثر نا مطلوبی می گذارد. این نمایشگر ها به انواع مختلفی تقسیم شدند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
صفحه نمایش OLED چگونه کار می کند؟
صفحه نمایش OLED که مخفف عبارت Organic Light-Emitting Diodes است، همان LED ها هستند که در آن ها تغییراتی ایجاد شده است. استفاده از این نوع نمایشگرها همه گیر شده است. در ساخت نمایشگر OLED از یک ماده ارگانیکی پایه کربن بین دو صفحه ی رسانای آند و کاتد استفاده شده است که بین این دو صفحه ی نازک شیشه ای قرار می گیرد. زمانیکه جریان از دو صفحه ی رسانا عبور می کند، نوری الکترو لومینسنتی توسط مایع پایه بین دو صفحه ی رسانا ساطح می شود. روشنایی و رنگ نور ساطع شده با تغییر پالس الکتریکی قابل تغییر است. روشنایی این صفحه نمایش می تواند پیکسل به پیکسل کنترل شود.
طراحان موفق شده اند تا با استفاده از از مواد عالی، صفحه هایی با لایه های نازک و انعطاف پذیر بسازند. این طراحی باعث شده است تا پیکسل های نمایشگر به محض رد شدن جریان الکتریکی روشن می شوند. این روش طراحی باعث شده است تا نمایشگر هایی مبتنی بر این شیوه ساخته شوند. OLED ها با تغییر آدرس دهی پیکسل در آنها، بهینه شده است. از مهم ترین مزایای این نمایشگر ها می توان به زاویه دید بازتر، روشنایی بالاتر و وزن کم اشاره کرد. گوشی هایی که از این نمایشگر بهره می برند سبک و کم حجم هستند، زیرا لایه های اضافی نوردهی حذف شده اند. این نمایشگر ها از کیفیت و کنتراست بالایی بهره می برند.
معایب صفحه نمایش OLED:
- قیمت بالا، نسبت به ال سی دی ها
مزایای صفحه نمایش OLED:
- تولید رنگ استثنایی
- سرعت واکنش بسیار بالا
- زاویه دید بازتر
- روشنایی بالای نمایشگر
- وزن پایین و ضخامت کم
- مصرف انرژی کمتر
صفحه نمایش AMOLED چگونه کار می کند؟
نمایشگرهای AMOLED که مخفف Active Matrix Organic Light Emitting Diode است و نسخه ی پیشرفته ی OLED به شمار می رود. دیودهای ساطح نور یا همان LED ها از اجزای اصلی نمایشگرهای آمولد به شمار می روند. این دیود ها به سه دسته ی قرمز، آبی و سبز تقسیم شده اند تا پیکسل های مخصوص برای تولید رنگ سفید روشن و دیگر رنگ ها را ایجاد کند. ترتیب این پیکسل ها در عملکرد صفحه نمایش تاثیر مستقیمی دارد. حرف O به کار رفته در این نمایشگر به معنای ارگانیک است و هر LED تعدادی متریال ارگانیک نازک است که بین دو هادی قرار گرفته است. به هنگام اعمال جریان، برای تولید نور به کار برده می شود.
در بین دو الکترود ماده عالی قرار گرفته که به محض دریافت جریان الکتریکی نور را بر می گرداند. در این روش نیازی به نور بک گراند نیست و این بخش خود می تواند تمام نور مورد نیاز را تامین کند. این نمایشگر ها از هر منبع نوری بی نیاز هستند و تصاویر در آن ها با کنتراست بالا نمایش داده می شود. پیکسل ها در این نمایشگر فقط در مواقع نیاز روشن می شوند که در نتیجه میزان انرژی کمتری از باتری صرف می شود. این لایه بسیار نازک است و در نتیجه موجب سبک تر شدن نمایشگر می شود.
در بخشی از نام این نمایشگر از عبارت Active Matrix استفاده شده؛ زیرا پیکسل ها کاملا مستقل و بدون تاثیر پذیری از یکدیگر هستند. با تغییر موقعیت دیگر پیکسل ها، باقی بخش های تصویر در جای خود می مانند که این موضوع باعث شده تا AMOLED نسبت به OLED تصاویر شفاف و روشن تری داشته باشند. این نمایشگرها توانایی این را دارند که پیکسل های خود را خاموش کرده تا در نهایت رنگ مشکی را بتوانند به کاربر نشان دهند. اولین گوشی که از این نمایشگر ها استفاده کرده برای کمپانی سامسونگ است که در سال 2010 به بازار عرضه شده است. ضخامت لایه لمسی AMOLED حدود یک هزارم میلی متر می باشد. از ویژگیهای خاص AMOLED میتوان به خمیده بودن آن نیز اشاره کرد. ال سی دی گوشی شیائومی Xiaomi Mi 10 Lite از این تکنولوژی بهره مند شده است.
معایب صفحه نمایش AMOLED:
- قیمت بالاتر نسبت به دیگر نمایشگر ها
- در صورتی که تصویر ثابت به مدت طولانی نگه داشته شود، پیکسل ها می سوزند
- پیکسل های آبی نسبت به قرمزها زودتر می سوزند.
مزایا صفحه نمایش AMOLED:
- مصرف انرژی پایینتر و زمان واکنش بالاتر نسبت به OLED
- وزن کم
- ظرافت رنگ عالی
- روشنایی تصویر بیشتر
- اندازه نازکتر
- مقاومت بیشتر در برابر ضربه به سبب استفاده از لایه پلاستیکی سبک در این نوع صفحه نمایش.
- میدان دید بسیار وسیع
- بهینه سازی مصرف انرژی
- دارای قابلیت طراحی به صورت خمیده
صفحه نمایش Super AMOLED چگونه کار می کند؟
در هر یک از پیکسل های Super AMOLED از 12 زیر مجموعه با مشخصات مجزا استفاده شده است. این نمایشگرها بسیار نازک طراحی شده اند و کارایی آنها 30 درصد بهبود یافته است. از مهم ترین ویژگی این نمایشگر می توان به کم شدن لایه های تصویر با آمیخته کردن لایه ها در یکدیگر اشاره کرد. در نمایشگر های Super AMOLED لایه هایی که نور خورشید را انعکاس می دانند حذف شده اند. لایه حساس به لمس، لایه نور تصویر و … در یکدیگر آمیخته شده و موجب کم شدن حجم نمایشگر شده اند. استفاده از این طراحی موجب شده است تا نقص های بازتاب نور خورشید نیز جبران شود.
نمایشگر Super AMOLED به صورت اختصاصی توسط شرکت سامسونگ ساخته و توسعه داده می شود و شرکتی مانند اپل از این تکنولوژی تحت لیسانس سامسونگ استفاده می کند. طراحی این نمایشگر با AMOLED یکسان است و تفاوت اصلی آن ها در سنسور لمس و تاچ صفحه نمایش است. در این نمایشگر ها از سنسور لمسی درون خود صفحه نمایش استفاده شده و از یک لایه ی جداگانه خبری نیست. در نتیجه حسگر لمسی بیار سریع تر و هوشمندانه تر عمل می کند. Super AMOLED از نازکترین نمایشگر های لمسی در بازار به شمار می روند که اغلب هم در گوشی های پرچم دار و گران قیمت به کار برده می شوند. در ال سی دی گوشی سامسونگ A51 5G از این پنل بهره گرفته شده است.
معایب صفحه نمایش Super AMOLED:
- قیمت بالا
- در صورتی که تصویر ثابت به مدت طولانی نگه داشته شود، پیکسل ها می سوزند
- پیکسل های آبی نسبت به قرمزها زودتر می سوزند.
ماندن در صفحه ایستا می تواند به نمایشگرهای Super AMOLED و همچنین AMOLED آسیب برساند، زیرا تمام پیکسل ها با یک نرخ فرسوده نمی شوند بلکه برخی زودتر از بقیه افت کیفیت پیدا می کنند. اگر بخواهیم واضح تر بگوییم ساب پیکسل های آبی از سبز و قرمز زودتر فرسوده می شوند و روشن ماندن طولانی مدت موجب سوختن ساب پیکسل آبی می شود. این مشکل در نمایشگر با تعداد پیکسل های بالا مشکلی به وجود نمی آورد. در حقیقت در این نمایشگرها یک بسته ی هماهنگ از ساب پیکسل ها وجود ندارد و این عدم توازن به هنگام استفاده ی طولانی مدت از یک تصویر مشکلاتی به وجود می آورد.
مزایای صفحه نمایش Super AMOLED:
- زاویه دید وسیع
- کیفیت رنگ بالا
- مصرف پایین باتری
- آسیب رساندن کم به بینایی
- نمایشگر و دیجیتایزر در یک قطعه قرار گرفته اند و موجب نازک تر شدن نمایشگر شده اند.
- کنتراست بیشتری دارند، به دلیل عدم وجود شکاف هوا بین دیجیتایزر و نمایشگر
- حساسیت بالای
چند نوع نمایشگر Super AMOLED داریم؟
برخی از تولید کنندگان این نمایشگر ویژگی ها و فناوری های خاصی را به این نمایشگر اضافه کرده اند و با نام مخصوصی به بازار معرفی کرده اند. در ادامه به معرفی و بررسی همه ی آن ها می پردازیم.
- HD Super AMOLED: این نمایشگر ها دارای وضوح تصویر 720 در 1280 و یا بیشتر هستند که توسط کمپانی سامسونگ معرفی شده اند. در این نمایشگر ها از پنل Super AMOLED به همراه رزولوشن تصویر بالا استفاده شده است. در گوشی های Galaxy Note Samsung ،Galaxy Nexus و Galaxy S III از این پنل بهره گرفته شده است.
- Super AMOLED Advanced: یک اصطلاح محرمانه توسط شرکت موتورولاست که نمایشگری با وضوح تصویر فوق العاده و رزولوشن بالاست. این نمایشگر ها 20 درصد کارایی بیشتری دارند. در این نمایشگر ها ویژگی PenTile که ساب پیکسل را در بین پیکسل ها افزایش می دهد تا نمایشگر رزولوشن بالاتری داشته باشد. اما با انجام این کار، کیفیت تصاویر در بعضی مواقع پایین می آید. این پنل در گوشی های موتورولا Droid RAZR و HTC One S دیده می شود.
- Super AMOLED Plus: این نمایشگر ها علاوه بر قابلیت های قبلی، از روش زیر پیکسل های جدید استفاده می کنند. از این روش قبلا در LCD ها دیده شده و استفاده از این متد سرعت عمل بالاتر و وضوع نمایشگر بیشتری را به کاربر نشان می دهد. این نمایشگر در سری S سامسونگ (Galaxy SII) مورد استفاده قرار گرفته است.
- Super AMOLED Plus HD: سامسونگ در تولید این نمایشگر ها از سازماندهی زیر پیکسل ها به همراه رزولوشون HD بهره گرفته است. در گوشی سامسونگ گلکسی S3 از این نوع نمایشگر بهره گرفته شده است.
- Full HD Super AMOLED: این نمایشگر دارای رزولوشن 1080 در 1920 است که بیشتر با نام 1080p در بین افراد شناخته می شود. دقت رنگی تا 97٪ از فضای رنگی Adobe RGB، قدرت تفکیک و پخش دارد. با استفاده در سامسونگ گلکسی S4، سامسونگ گلکسی S5 و Samsung Galaxy Note 3 به بازار معرفی شده است.
- Quad HD Super AMOLED: از این تکنولوژی اولین بار توسط توسط AU Optronics در آوریل 2014 استفاده شده است. و پس از آن سامسونگ از این تکنولوژی در گوشی های Samsung Galaxy Note 4 و Samsung Galaxy Note 5 Broadband LTE-A و Samsung Galaxy S6 و S7 استفاده کرده است.
در کدام گوشی ها از نمایشگر Retina استفاده می شود؟
نمایشگر رتینا به صورت اختصاصی در محصولات اپل یعنی آیپد، آیفون، آی پاد، مک بوک پرو استفاده می شود. تراکم پیکسل ها در این نمایشگر به قدری زیاد است که با هیچ چشم غیر مسلحی قادر به تشخیص نیست. به اصطلاح نمایشگرهای بدون پیکسل نیز به آن گفته می شود. بارز ترین تفاوت این نمایشگرها نسبت به سایر نمایشگرها، در تراکم پیکسلی و تعداد پیکسل ها خلاصه می شود. تراکم پیکسلی در این نمایشگر کمی متفاوت است بطوری که در آیفون و آیپاد به 326 و در مک بوک ها به 220 می رسد.
در فاصله ی نزدیک و دید معمولی پیکسل های این نمایشگر قابل مشاهده نیستند زیرا رتینا با صاف تر کردن لبه ی دندانه های پیکسلها و نرم کردن تیزی ها موجب بالاتر رفتن کیفیت تصاویر شده است. این طراحی به گونه ای است که انگار هیچ پیکسلی در نمایشگر وجود ندارد و بدون اینکه تیزی پیکسل ها چشم را اذیت کند، می توان ساعت ها از نمایشگر لذت برد. چشم انسان در فاصله ی 25 تا 30 سانتی متری قادر به تشخیص 300PI است به همین دلیل اپل در نمایشگر هایش از رزولوشن 326PI به بالا تولید می کند. رزولوشن تصویر این نمایشگر خیلی بیشتر از چیزی است که توسط چشم انسال قابل مشاهده باشد.
معرفی نمایشگرهای رتینا
درسال 2014 با معرفی گوشی آیفون سری 6، رزولوشن تصویر این گوشی به 720 ارتقا یافت که از کیفیت اچ دی نیز بالاتر بود از این نمایشگر ها با عنوان رتینا HD یاد می شود. صفحه نمایش هایی که امروزه در گوشی ها استفاده می شوند از رزولوشن بالایی برخوردار هستند که به آن ها Retina 4K و Retina 5K گفته می شود.
Liquid Retina: نوعی نمایشگر از زیر مجموعه ی رتینا است که در گوشی آیفون 11، iPhone XR و آیپد iPad Pro دیده می شود. این نمایشگرها دارای رزولوشن تصویر 1792 در 828 و تراکم پیکسلی 328 می باشند. اپل به صورت اختصاصی از این نمایشگر ها استفاده می کند و انتظار نمی رود که گوشی هایی دیگر از این نمایشگر ها بهره مند شوند. در هر اینچ از نمایشگر Liquid Retina تعداد زیادی پیکسل قرار گرفته تا جلوه ای مانند یک برگ کاغذ داشته باشد. این پیکسل ها با چشم غیر مصلح قابل مشاهده نیستند.
Retina HD: که از آن ها با نام Super Retina هم یاد می شود. در گوشی های آیفون X و iPhone XS و XS Max از این نمایشگر استفاده می شود. منظور از سوپر رتینا، پنلی با رزولوشن 2436 در 1125 پیکسل است که با استفاده از فناوری OLED ساخته شده است. این رزولوشن، تراکم پیکسلی 458 پیکسل در هر اینچ را به ارمغان می آورد که در دنیای آیفون بی سابقه بوده است.
معایب نمایشگر Retina:
- نسبت به دیگر نمایشگرها قیمت بالایی دارد
- مصرف انرژی زیاد
مزایای استفاده از نمایشگر Retina:
- تکنولوژی IPS
- بهره مندی از تراکم پیکسلی بالا
- کنتراست تصویر بالا
- کیفیت بسیار خوب تصاویر
- دیده نشدن پیکسل ها
صفحه نمایش Haptic / Tactile touchscreen
از این نمایشگرها به طور آزمایشی در گوشی های بلک بری و نوکیا تست شده است. در این نمایشگر ها، صفحه ی لمس با کاربر تعامل برقرار می کند و در هنگام لمس، با اعمال فشار نمایشگر عکس العمل نشان می دهد. از این تکنولوژی برای بهبود تجربه کاربری در هنگام تایپ به کار گرفته شده است.