کلیه افرادی که در سیستم عامل اندروید با مشکل برنامه های خود مواجه میشوند برای حل آن اقدامات متفاوتی انجام می دهند. یکی از این اقدامات، پاکسازی حافظه کش (Clear Cache) و یا پاکسازی کل دیتا (Clear Data) اپلیکیشن می باشد که باعث بر طرف شدن آن مشکل می گردد، با آموزش تعمیرات موبایل و تعمیرات گوشی موبایل با ما همراه شوید تا این دو عملکرد را به طور کامل بیان کنیم.
این دو روش به طور شگفت انگیزی به بهبود عملکرد دستگاه اندرویدی و اپلیکیشنهای نصب شده بر روی آن کمک میکنند. اما تفاوت بین این دو عملیاتی که به ظاهر مشابه با یکدیگرند در چیست؟
پاکسازی حافظه کش یا Clear App Cache چیست؟
کش یا حافظه نهان یک فضای ذخیره سازی موقت در دستگاه بوده که وظیفه آن نگهداری داده های خاصی می باشد. حتما تا به حال متوجه شدهاید که پس از راهاندازی مجدد گوشی، باز کردن یک اپلیکیشن کمی به طول میانجامد در صورتی که در دفعات بعدی انجام همین عمل با سرعت بیشتری صورت میگیرد.
این موضوع با حافظه کش دستگاه ارتباط مستقیم دارد. سرعت اجرای یک برنامه پس از بارگذاری ابتدایی، به علت اینکه دادههایی در حافظه کش دستگاه ذخیره میشوند، افزایش مییابد. مشابه همین عمل نیز در هنگام بازدید از وبسایتها اتفاق میافتد. با کمی دقت می توان متوجه شد که وبسایتها از دفعات بازدید دوم به بعد با سرعت بیشتری بالا میآیند. در این شرایط هم دلیل وقوع این امر با حافظه کش دستگاه ارتباط مستقیم دارد.
به طور کل در دستگاههای هوشمند اندرویدی نیازی به مدیریت دستی دادههای کش وجود ندارد. این سیستم عامل به طور خودکار این دادهها را مدیریت میکند. اگر اپلیکیشنی به هر دلیلی به درستی اجرا نشد و یا به طور کامل متوقف شد میتوانید برای حل مشکل به صورت دستی از این راه وارد عمل شوید.
وقتی دادههای کش یک اپلیکیشن را حذف نمایید، فایلهایی موقت داخل آن را از بین میبرد. با این حال دقت کنید که انجام چنین عملی، عملکرد بهتر دستگاه اندرویدی شما را تضمین نمیکند. همچنین پس از این کار ممکن است که اپلیکیشن به طور موقت در هنگام استفاده کندتر عمل کند.
پاکسازی دیتا یا Clear App Data چیست؟
پاک کردن داده یا دیتا اپلیکیشنها (Clear App Data) تنظیمات و اطلاعات قبلی را به طور کامل حذف خواهد نمود. انجام عمل Clear App Data یا پاکسازی دیتا، اپلیکیشن را به حالت اولیه و پیشفرض باز میگرداند. به طوری که انگار شما اکنون اپلیکیشن را نصب نموده اید.
فرض کنید که تنظیمات صوتی یک اپلیکیشن را تغییر داده و به شکلی که مد نظرتان است شخصیسازی نموده اید. در این شرایط با پاکسازی حافظه کش، این تنظیمات به هیچ وجه تغییر نخواهند کرد اما در سمت مقابل پاک کردن دیتای اپلیکیشن مذکور به احتمال زیاد تمامی تنظیمات آن را به حالت اولیه باز میگرداند.
چه زمانی این دو حافظه را پاک کنیم؟
اکنون که با هر دو حافظه آشنا شده اید، وقت آن است که به تعمیرات موبایل و تعمیر تبلت خود بپردازید.
شرایطی که در آن میتوان حافظه کش را پاک نمود به مراتب کمتر است. اغلب اپلیکیشنها در قبال این موضوع درست عمل کرده و بهینهسازی شدهاند. اما برخی از اپلیکیشنها هم وجود دارند که اطلاعات پرحجم و سنگینی را در حافظه کش دستگاه ذخیره میکنند و این موضوع منجر به اشغال حافظه داخلی گوشی یا تبلت اندرویدتان خواهد شد.
مثلا پادکستها از این دسته موارد محسوب میشوند. توصیه میکنیم که به صورت دوره ای حافظه کش آنها را پاکسازی نمایید. در سمت مقابل پاکسازی کل دیتا اپلیکیشنها اغلب در شرایطی انجام میشود که عملکرد اپلیکیشن با اختلال مواجه شده یا دچار مشکلات خاصی شود. در این شرایط با بازگرداندن تنظیمات و وضعیت اپلیکیشن به حالت اولیه، مشکلات مورد نظر رفع میشوند.